DIABETOLÓGIAI SZAKRENDELÉS


DIABETOLÓGIAI SZAKRENDELÉS

  • A diabetológia a cukorbetegséggel (diabétesszel), annak gyógyításával és a szövődmények megelőzésével foglalkozó orvostudományi ág. A cukorbetegség a szénhidrát-anyagcsere zavara, amely során a szervezetbe jutott és fel nem használt cukor elárasztja a szöveteket. A betegséget a vércukorszint kóros megemelkedése jelzi.
  • A cukorbetegség fajtái:

  • 1-es típusú cukorbetegség: a hasnyálmirigy nem képes az inzulin elválasztására, vagy 1-es típusú cukorbetegség: a hasnyálmirigy nem képes az inzulin elválasztására, vagy a termelt inzulin mennyisége nem elegendő. Ebben az esetben minden nap pótolni kell az inzulint, akár többször is, injekció formájában. Az 1-es típusú cukorbetegség a ritkább forma, általában gyermekkorban kezdődik, és a betegek kevesebb, mint 10%-a tartozik ide.
  • 2-es típusú cukorbetegség: örökletes tényezők, de nagyrészt az elhízás és az ún. komplex anyagcserezavar vezet ehhez a típushoz. Bár a szervezet termel inzulint, de nem képes azt jól felhasználni. Ez a diabétesz leggyakoribb formája és általában 40 éves kor felett alakul ki. A betegség korai szakaszában nincsenek tünetek, később azonban a következők fordulhatnak elő: fáradtság érzés, bőrviszketés, zsibbadás a kézfejben vagy lábfejben, gyakori fertőzések, szájszárazság, gyakori vizeletürítés. Nagy figyelmet és rendszeres gondozást, kezelést igénylő betegség, mivel ez vezet a legtöbb szív- és érrendszeri szövődményhez.
  • Diabetológiai vizsgálat

  • A vizsgálat során tájékozódunk a páciens kórelőzményéről, életmódjáról, étrendjéről. Kitérünk az esetleges szövődményekre, ha szükséges, további vizsgálatokat javasolunk. Nagyon hasznos, ha a páciens korábbi orvosi leleteivel és aktuális, lehetőleg HbA1C értéket is tartalmazó laboratóriumi lelettel érkezik a vizsgálatra. Fizikális vizsgálatát követően közösen dolgozzuk ki vele a fokozatos életmód-változtatásra és a kezelésre vonatkozó terveket. A rendszeresen gondozott betegeket, - amennyiben Emelt támogatású gyógyszerekkel ill. inzulinnal történő kezelésre van szükségük, - Szakorvosi javaslattal ellátjuk.